top of page
Yazarın fotoğrafıTerapi Destek

Psikolog ve Terapi

Güncelleme tarihi: 27 Kas 2023

Travma sonrası stres bozukluğu kişide korku, dehşet, çaresizlik durumlarını yaşatan, olağan dışı ya da beklenmedik bir anda gerçekleşen ruhsal bir travmadır ve Ankara psikolog müdahalesi gerektiren bir ruh sağlığı durumudur. Yaşanılan travmatik olaylar sonucunda kişilerde ruhsal travmalar ortaya çıkabilir. Kişilerin günlük yaşantısında sorunlar meydana gelir ve bu durumla başa çıkmada zorlanırlar. Bu nedenle, travma sonrası stres bozukluğu tanısı alan kişilerin, psikiyatri alanında çalışan bir hekim tarafından destek almaları gerekmektedir. Psikoloji literatürüne bakıldığında, travma sonrası stres bozukluğu; kazalar, doğal afetler, yangın, soygun, tecavüz, işkence gibi olaylar sonrasında da kendini gösterdiği yapılan araştırmalar sonucunda elde edilmiştir.

Psikolog Bakış Açısıyla Travma Sonrası Stres Bozukluğu Nedenleri

Travma sonrası stres bozukluğu her yaş grubunda görülebilir. Yaşanılan travmatik olaylar sonucunda kişilerin travma sonrası stres bozukluğu geliştirmesi mümkündür. Düzce Psikolog ve tıp uzmanları, travma sonrası stres bozukluğuna neden olan durumların veya neden dolayı geliştiği konusunda kesin bir fikre sahip değillerdir. Stres veren durumlar, yaşanılan travmanın şiddeti, aile bireylerinde depresyon ya da anksiyete geçmişinin bulunması, kişilik özellikleri, beyin yapısı ve stres karşısında salınan kimyasal ve hormonların yanıt şekli gibi durumlar travma sonrası stres bozukluğuna neden olabilecek faktörler arasındadır.

Psikolog Bakış Açısıyla Travma Sonrası Stres Bozukluğu Belirtileri

Belirtiler genel olarak travmatik bir yaşantıdan bir ay sonrasında başlasa dahi bazı vakalarda bu durum yıllar sonra görülebilmektedir. Bu travmatik yaşantılar kişilerin sosyal hayatı, iş hayatı, kişilerarası ilişkileri gibi birçok alanda sorunlara neden olabilmektedir ve bu sorun yaratan durumlar psikolog ihtiyacına da neden olabilmektedir. Travmaya sebep olan anı hatırlama, yeniden yaşama, aşırı uyarılma, kabuslar, korkma, tetikte olma, alkol-madde kullanımı, öfke patlamaları, saldırgan davranışlar, konsantrasyon güçlüğü,suçluluk hissi, utanç hissi, kaçınma, ruh halindeki olumsuz değişimler, fiziksel değişimler, duygusal tepkilerde yaşanılan değişimler gibi belirtiler travma sonrası stres bozukluğu belirtilerine örnek olarak gösterilebilir.

Psikolog Bakış Açısıyla Travma Sonrası Stres Bozukluğu Tedavisi

Travma sonrası stres bozukluğu tanısı alan kişilerin tedavisinde amaç kişilerin kendi hayatı üzerinde bir kontrol sağlamasına yardımcı olmaktır. Psikoterapi öncelikli olarak kullanılan bir tedavi yöntemidir ve bu alanda deneyimli bir psikolog ya da psikiyatri alanında çalışan bir hekimden destek alınması gerekir. Psikoterapi ile birlikte ilaç tedavisinden de yararlanmak faydalı olacaktır. EMDR, Bilişsel Davranışçı Terapi, Maruz Bırakma gibi yöntemler kullanılan terapi yöntemleri arasındadır.


15 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Codelab724 ile DevOps Hizmetleri

DevOps, yazılım geliştirme ve operasyon süreçlerinin entegrasyonunu sağlayarak, işletmelerin yazılım projelerini daha hızlı ve verimli...

Kommentare


bottom of page